Zoet Zwanger: zwangerschapsdiabetes

Zoet Zwanger: zwangerschapsdiabetes:

Waarom dit project?

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een sterk verhoogde kans om al in de eerste 5 tot 10 jaar na de bevalling, blijvende diabetes te ontwikkelen. Ook al zijn de symptomen vaak niet duidelijk, toch is het belangrijk dat diabetes tijdig wordt opgespoord en snel wordt behandeld om verdere problemen te voorkomen. Als vrouw met zwangerschapsdiabetes kun je zelf ook veel doen om te voorkomen dat je na de zwangerschap diabetes ontwikkelt. Het is wetenschappelijk bewezen dat je diabetesrisico door een gezonde levensstijl (gezonde voeding en beweging, overgewicht vermijden) sterk kan verminderd worden. Daarom is het belangrijk dat deze maatregelen voldoende worden bekendgemaakt bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes en hun zorgverleners. Met het project Zoet Zwanger probeert de Vlaamse Diabetesvereniging sinds 2009 daartoe bij te dragen.

Doelstelling

Het doel van het project Zoet Zwanger is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk vrouwen met zwangerschapsdiabetes, na de bevalling de nodige stappen zetten om diabetes te voorkomen en vroegtijdig op te sporen.

Dit gebeurt op 2 manieren:

  • Er is een informatiecampagne opgezet, gericht naar vrouwen met zwangerschapsdiabetes en hun zorgverleners. Hiervoor worden verschillende materialen gebruikt zoals een affiches, een infobrochure en de website www.zoetzwanger.be .
  • Het project biedt vrouwen met zwangerschapsdiabetes de mogelijkheid om zich te laten registreren. Dit betekent dat zij na registratie, vanuit het project, jaarlijks zullen uitgenodigd worden om een bezoek te brengen aan hun huisarts voor een nuchtere bloedglucosebepaling.

In ons Wijkgezondheidscentrum Medisch Huis Colin vzw wordt meegewerkt aan dit project en beschouwen we dit als een waardevol instrument voor onze patiƫnten die in hun zwangerschap diabetes ontwikkelen. Onze diabeteseducator Mevr. Nele Van Soom is in ons centrum de contactpersoon om jullie verder hierover te informeren en te begeleiden.

 

 

 

| Web by effvee | for: Medisch huis Colin | Disclaimer | Sitemap |